HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.01.24. 22:01 Vérszegény éjszakai dúvad

Ellentétek

Nem, nem a cigány - nem cigány ellentétekről lesz szó, hanem valami egészen másról.

A mai nap híre, hogy elhunyt egy asszony, és vele együtt eltűnt egy nyelv a világból. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én ezt nem tartom tragikus eseménynek, az idők során már számtalan nyelv, kultúra eltűnt erről a bolygóról. És sok korábban kihalt nyelvvel ellentétben, az ejak legalább nem végérvényesen tűnt el, hanem "csak" anyanyelvi beszélői nem lesznek).

Viszont ez a hír eszembe juttatott egy dolgot, nevezetesen a cigányok integrációját.

Azt mondják, hogy a cigányok integrációjának egyetlen útja az iskolázottságuk növelése. Ebben talán igazuk is van. (Talán, mert ennyi nem elég...). Ugyanakkor kb. ugyanezek az emberek ódákat is zengenek a cigány kultúráról, meg hogy azt mindenképpen meg kell őrizni.

Márpedig ez a két dolog egyszerre nem fog menni. Az iskoláztatás révén akarjuk integrálni a hazai cigányságot? Rendben, de akkor mondjunk le a virágszoknyás, tábortűz mellett zenélős, táncikálós, romantizált, időnként a nemes vademberre hajazó, lováriul/beásul beszélő cigányságról.

A közoktatás és az általános iskolakötelezettség ugyanis homogenizál. Éppen ezért találták ki, még a nemzetállamok születésének idejében. Éppen elég megnézni a magyar paraszti kultúra, a tájszólások átalakulását eltűnését az utóbbi száz-százötven év során.

Ha integrálni akarjuk a cigányságot, akkor a hagyományos cigány kultúra is el fog tűnni. Persze lehet majd pénzelni hagyományörző egyesületeket, néptánccsoportokat, de többet ez ügyben nem lehet tenni. (Egyébként mára már szinte teljesen eltűnt a hagyományos roma kultúra - hála a globális médiának, amely mindenhol utoléri az embert -, úgyhogy ez a pusztulás nem lesz sem drámai, sem szembetűnő).

De az integráció és a kultúra megőrzése egyszerre nem fog menni. Az ilyen irányú elképzelésekkel minél hamarabb le kell számolni.

2 komment

Címkék: kultúra iskola integráció


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr8310578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nakian 2008.01.27. 08:21:10

Ne szólok ehhez hozzá napok óta, mert nincs mit. Ez így van. Nagy kérdés, mekkora baj ez. Tényleg nagy kérdés. Személy szerint én hiányolnám a cigány kultúrát, de - ugye - az én életemben még nem fog eltűnni. A kultúrák eltűnése teljesen magától értetődő. Remélem, senki nem érti félre a hasonlatot: ugyanolyan ez, mint bizonyos állatfajok eltűnése. A jégkorszakokban pl. rengeteg állatfaj halt ki, ezzel téve lehetővé más állatfajok felemelkedését. Más kérdés, hogy ebbe a folyamatba az ember milyen durván avatkozik bele. Szóval gyáva módon azt mondom: ide nekem a cigány kultúrát (is), amíg élek, aztán... ???

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.27. 23:13:10

Szerintem egyáltalán nem baj. Ráadásul, hogy egyre inkább nem eltűnésről beszélhetünk, hanem beolvadásról.
A linkelt cikk is egy nyelv eltűnéséről szólt, tehát feltételezhető, hogy az adott nyelvet beszélő csoport még létezik, csak már nincsenek anyanyelvi beszélők. (Ez persze a csoport kultúrájának jelentős változásával/asszimilációjával jár)
Valószínűleg a magyarországi roma csoportokra is valami hasonló sors vár.
süti beállítások módosítása