HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.07.23. 23:13 Vérszegény éjszakai dúvad

A római csapás

Vártam már egy erkölcsi odacsapást valamelyik napilapban, meg is érkezett, azonban legnagyobb meglepetésemre nem Soroksár irányából, hanem egyenesen Rómából, Sárközy Júlia szállította a Népszabadság hasábjain.

Most ahelyett, hogy ismét felmondanám a rasszizmus és antirasszizmus nyelvezetének közös alapjairól szóló leckét, lássuk inkább magát a cikket, mert egy elég érdekes dolog figyelhető meg benne. A cikk nem spontán cigánypárti, hanem elég súlyos vádakat olvas rá az olasz állam fejére.

A felütésben rögtön megtalálható az erkölcsi állásfoglalás, amely elsőre Orwell Állatfarmját juttatja eszembe:

A Tevere folyó melletti Tor di Quinto táborban háromszázból száznegyvenen maradtak: a többiek elmenekültek a razziák és a népszámlálás elől. Ivóvíz és áram nincs.

Sárközyben fel sem vetődik a kérdés, hogy annak a százhatvan embernek tényleg nem volt-e más oka is a menekülésre, mint az állami erőszaktól (látszatra DNS vizsgálat és ujjlenyomatvétel, de majd a későbbiekben kiderül, hogy az állami erőszak tulajdonképpen szadizmusban merül ki) való menekülés. Konkrétan elképzelhetetlennek tartja, hogy a százhatvan ember közül van olyan, aki azért menekült el, mert elkövetett valamilyen bűncselekményt. Négy láb jó, két láb rossz. Cigány jó, állam rossz.

Nem megyünk végig részletesen a cikken, mert tulajdonképpen ennek az ellentétnek a részletes leírásában merül ki. Az 'ivóvíz és áram nincs' kitétel is fontos, hiszen ez a felvezetése Sárközy egyik legsúlyosabb - kimondatlan ugyan, de az erőteljes ráutalásokból összeálló - állításának: A jelenlegi olasz állam semmiben nem különbözik a fasiszta Olaszországtól, vagy a náci Németországtól.

Már maga a cikkhez mellékelt kép árulkodó: Egy fabódéra vörössel felfestett azonosítószám. Az első dolog, ami erről eszünkbe juthat, az Auschwitz. De ezt a képet erősíti a Holokauszt túlélő megemlítése is, aki egy újabb népirtási kísérlettől tartva, szinte őrültként bolyong fel-alá, a rendőri szadizmus felemlegetése az auschwitzi őrök rémtetteire emlékeztethetnek minket, míg magáról a DNS vizsgálatokról (amellyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy egyrészt Sárközy nem tér ki rá, hogy ennek a vizsgálatnak mi lehet a célja, másrészt míg a bevezetőben, mint tény utal rá, addig a cikk vége felé a megszólaltatott római prefektus úgy fogalmaz, hogy: "de már DNS-vizsgálatról is hallani", azaz, mint bizonytalan pletyka) pedig természetesen ki másra is asszociálhatnánk, mint Dr. Mengelére, és az ő embertelen emberkísérleteire. Aztán persze ott van még az egyetemi oktató, aki bár megtehetné, mégsem költözik el a telepről, ő bizony nem más, mint a sárga csillagot önként kitűző dán király, aki azonban ténylegesen soha nem tűzte ki a sárga csillagot.

De nem szaporítom tovább a szót, mert igazából nincs értelme. A cikk a maga műfajában tulajdonképpen remekmű, emocionális sokk, egy érzelmi manipuláció, aki fogékony rá, azt biztos megríkatja. Csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon Sárközy Júlia tudja-e, hogy az ilyen kiragadott példák alapján általánosító cikkek az egyik oka annak, hogy a cigányokkal szembeni előítéletek negatívumait azoknak a cigányoknak is viselnie kell, akik teljesen hétköznapi, normális életet élnek. Még akkor is, ha ezen cikkek egy része - mint például Sárközyé - a legnagyobb jóindulatból születnek.

De kell-e mondanom, hogy mivel van kikövezve a Pokolba vezető út?

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr5582616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bullshit béla 2008.07.24. 02:31:28

nyilvan tuloz, de talan azert, mert pont ugyanaz tortenik ugyanott (csak egyelore ? kicsiben ?), mint 70 eve, csak a zsidok most tul jol allnak, igy valami gyengebb, de ugyanolyan altalanosan elerheto ellensegkep kellett, akiket gond nelkul lehet gyujtogattatni a neppel - ebben a tevekenysegukben a rendorsegi veresek erositik meg oket. amugy minden alkalommal ez tortenik, amikor az aktualis allamrendbe vetett hit megroggyan, novekszik a feszko, a frusztraciot pedig valahol muszaj levezetni.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.24. 22:52:05

Nem tudom, hogy túloz-e, én a magam részéről hajlandó vagyok elhinni, hogy mindaz, amit S.J. leírt a cikkében, töviről-hegyire igaz, viszont az nem változtat azon, hogy meglehetősen egyoldalú ábrázolása az eseményeknek.
Annyiban viszont más a mostani esemény, hogy míg hetven éve egy már hosszabb ideje - akár évszázadok óta - ott élő népcsoport szervezett kiirtására tettek kísérletet, ezek a romák amolyan modern exodus eredményeként hirtelen jelentek meg Olaszországban. Ettől persze még baromi jól jöttek ellenségképnek (bár én az olasz államot soha nem gondoltam túl erősnek, valszeg benne lennének a top tízben a szervezett bűnözés és az állami szféra összefonódásáról összeállított statisztikákban).
A lényeg szerintem viszont az, hogy nem is baj, hogy az állam csinál valamit (persze a módja, mármint a rendőri brutalitás az baj), mert nagyon progromszagot sodor a szél Olaszország felől, ez talán csillapít a kedélyeken egy kicsit.
Ráadásul nem biztos, hogy egy esetleges progrom túl nagy társadalmi ellenállásba ütközne - több helyen is megírták, hogy a tengerparton többen is megebédeltek két cigány holtteste mellett, ami azért már több, mint durva...

picur3ka 2009.03.25. 13:45:08

Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk.

A mostani azonban tragikus, minden erintett szempontjabol, talan kiveve egyenlore Romaniat. Kisse ugy tunik, mintha exportalnak a bunozoiket...

En 2700 romaniai allampolgar - hogy ez mind roma-e nem tudom, de ez kelti a hangulatot es a feszultseget - letartoztatasat olvastam az utobbi 2-3 evben, miota Eu-ban vannak, buncselekmenyekkel osszefuggesben.

Roma keri, hogy Romania vegye oket vissza, az meg nem akarja. A sok jogtalan olasz intezkedes ellenere egyet kovetendonek tartanek: a hatarozott rendori fellepes jobb lenne, mint a lincs hangulat...
süti beállítások módosítása