HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.04.08. 16:35 Vérszegény éjszakai dúvad

A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása

2004-ben megjelent egy tanulmány a fenti címmel, Zolnay János tollából. A tanulmány öt fejezetből áll, beleértve a Bevezető-t is, amit most szó szerint fogok ismertetni, mert a lényeget kivonatolva, egy hasonló hosszúságú cikket kapnánk - pongyolább megfogalmazásban.

A tanulmány további fejezeteit azonban már rövidítve fogom ismertetni. Ezek a következő témákat ölelik fel:

1. Kormányzati célok és dilemmák
2. Jóléti újraelosztás
3. Foglalkoztatás
4. Közoktatás

Nem biztos, hogy ezek mindegyike belefér majd egy bejegyzésbe, ha nem, akkor azt jól észrevehetően jelezni fogom.

Kritikai megjegyzéseimet egyelőre magamban tartom, ha befejeztük a tanulmány egészét, akkor utána valószínűleg fog születni egy kritikai bejegyzés is.

Egy utolsó megjegyzés: Ha vannak a szövegben helyesírási hibák, akkor azok az én hibáim, a nyomtatott szöveg helyesírásilag kifogástalan. A Bevezető szövegén mindössze annyi változtatást eszközöltem, hogy jobban tagoltam a szöveget, mint ahogy az nyomtatásban megjelent.


Bevezető


A magyarországi roma közösség helyzete van annyira speciális és súlyos, hogy nyugodtan megtakaríthatjuk az idézőjelet a "romapolitika" kifejezés további használata során. Romapolitikáról azonban őszinte kormányzati elkötelezettség esetében is csak fenntartásokkal beszélhetünk.
A romapolitika kereteit a többször is módosított középtávú intézkedéscsomag, illetve az annak kapcsán létrehozott döntési, finanszírozási mechanizmus határozta meg. A tárcaközi egyeztető szisztéma azt sugallta, hogy a mindenkori kormányzat összehangolt erőfeszítésekkel kíván segíteni a hazai roma közösség helyzetén. A középtávú intézkedéscsomagot 2004-ben ismét módosították. Az előterjesztés úgy fogalmaz, hogy a korábbi program illetve az azt jogszabályi formába öntő kormányhatározat célkitűzései jórészt megvalósultak, ennek ellenére a romák életkörülményei nem javultak, a kudarc okát pedig többek között a költségvetési források felhasználásának alacsony hatékonyságában, átláthatatlanságában, illetve a források tárcaszintű szétforgácsolódásában látja. Ennek ellenére a módosított intézkedéscsomag végrehajtására a szükséges forrásokat az egyes tárcáknak maguknak kell biztosítaniuk, a minisztériumok által elkülönített összegeket pedig a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság (CTB) összesíti. Az így képzett "roma-büdzsé" hivatott hitelesíteni a romapolitika fedezetét.

Megjegyzés: Ez a bizottság 2007-ben megszűnt, de fontosságát és "munkáját" is jól jellemzi a google találati listája. Ugyanakkor a CTB helyére lépő Roma Integrációs Tanács is legalább annyira súlytalannak tűnik, mint volt elődje - persze az RIT még csak egy éve dolgozik(?).

Ez a szisztéma nemcsak átláthatatlan, de koncepciótlan is, és gátja a stratégiai tervezésnek.
Átláthatatlan, miképpen önkényes minden olyan tematikus büdzsé, amelynek kiadási tételei eltérnek a nagy költségvetés bevételi és kiadási szerkezetétől. A "roma-büdzsé" is csupán költségvetési kiadások - csak kiadások! - önkényes csoportosítása, amely elfedi a tényleges elosztási trendeket.

A finanszírozásnak ez a módja koncepciótlan, mivel nem különíti el a romák hátrányainak szociális és etnikai dimenzióit; nem vet számot azzal, hogy a romák lakhatási, képzettségi, munkapiaci hátrányait részben a szegénységük, részben a diszkrimináció, részben pedig kulturális sajátosságaik magyarázzák. A romák esélyeit elsősorban a "nagy rendszerek" - főként a közoktatás, a jóléti újraelosztás, a foglalkoztatáspolitika, a lakástámogatási rendszerek stb. - finanszírozása határozza meg. A közvetelenül romákat célzó támogatások és programok a diszkriminációból és a kulturális sajátosságokból adódó hátrányokat hivatottak ellensúlyozni. A "nagy rendszerek" önmagukban nem képesek kezelni a diszkriminációs és kulturális hátrányokat - ezért van szükség speciális programokra - de a speciális, közvetlenül romákat célzó támogatások és programok sem lehetnek önmagukban hatékonyak, ha nem illeszkednek olyan jóléti újraelosztáshoz, oktatáspolitikához, társadalompolitikához, amelyek képesek növelni a szegényrétegek esélyeit.

Végül a romapolitika költségtervezésének jelenlegi módja a stratégiai tervezésnek is gátat szab, mivel az egyes fejezeti előirányzatokkal kapcsolatos döntések megelőzik a "roma célokra" elkülönített összegekkel kapcsolatos, tárcákon belüli döntéseket. De a "költségvetési romaügy" konstruálása révén a mindenkori kormány úgy tesz, mintha ágazati logika szerint finanszírozná a romákat. A "romaügy" kormányzati konstruálása és finanszírozásának ágazati logikája azt a látszatot kelti, hogy olyasféle alkuról van szó, mint például az oktatásügy esetében. Csakhogy a "romaügynek" a szükségleti oldala nem számszerűsíthető ágazati logika szerint. A romák ugyanannak az oktatási, egészségügyi, jóléti, aktív munkaerő-politikai rendszernek a részesei; ugyanannak a társadalomnak a tagjai, mint bármely más állampolgár.

A kormányzati romapolitika tehát nagyságrendileg többet jelent, mint a középtávú intézkedéscsomag feladatainak éves reszortja és az ahhoz rendelt "roma-büdzsé" kiadásai. A 2002-ben hivatalba lépett szocialista-liberális kormány nemcsak szegénységet enyhítő jóléti fordulatot és határozott diszkriminációellenes politikát ígért, de azt is célul tűzte, hogy olyan társadalompolitikát alapoz meg, amely érdemben javít az 500-600 ezresre becsült magyarországi roma közösség helyzetén. Az alábbiakban a kormányzati romapolitika eddigi sikereit és buktatóit igyekszünk összegezni.
Az elemzés alapvető feltevése, hogy csak olyan kormányzati politikának lehet hitele, amely valós helyzetérétkelésen alapul. Az általános kormányzati prioritások leírása után, az egyes ágazatokhoz kapcsolódóan igyekszünk röviden vázolni a roma közösség jövedelmi, munkapiaci, iskolázottsági helyzetének legfontosabb mutatóit, a megfogalmazott kormányzati célokat és a legfontosabb kormányzati intézkedéseket.

A tanulmány fő megállapítása, hogy a kormány megfordította a jóléti elosztás korábbi ciklusban kialakított trendjét, és az egyes transzfer jövedelmek rétegeloszlása is eltolódott a szegényebb rétegeknek, köztük a roma családoknak is kedvezve; ugyanakkor sem világos elosztási elvek megfogalmazására, sem pedig hathatós jövedelem-koncentrációra nem vállalkozott. A munkanélküli-ellátás rendszere változatlan maradt, miként az aktív munkaerő-piaci foglalkoztatásukat segítő támogatások csak kevés embert érnek el, hatékonyságuk pedig elégtelen. Az oktatási tárca integrációs, illetve szegregációellenes erőfeszítéseinek sikere nem kis részben a helyi oktatáspolitikai döntésektől függ.

81 komment

Címkék: cikkismertető zolnay jános a romapolitika sarokpontjai és finanszírozása


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr27416981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

most mi van? 2008.04.08. 17:18:56

kedves jusst követelők! mi lenne, ha a roma testvéreiteket próbálnátok európára szoktatni? mi lenne, ha az ajándékba kapott támogatásért és segélyért cserébe, nem a lincs -mint ma is - lenne a köszönet? mi lenne, ha a közel 1.000.000 romának legalább a fele, na jó harmada nem a vérét szívná a ma még többségi társadalomnak? mi lenne, ha nem kéne félni a romák hordáitól, hogy megvernek, megerőszakolnak, kirabolnak, megölnek? mi lenne, ha végre nem lenne a "pozitív diszkrimináció" nem megérdemelt jussa? mi lenne , ha a törvény nem a megélhetési bűnözést "preferálná" hanem elfogadná, hogy van cigány bűnözés? mi lenne, ha szavazásra, csak azok lennének jogosultak, akik írni-olvasni tudnak, és hozzájárulnak a költségvetés bevételeihez is? mi lenne, ha ezt a véleményt nem törölné a "gazda"?

Kázmér 2008.04.08. 17:23:26

NEM RASSZIZMUS, UTÁLAT!
Egy ismeretlen személy leírta egy helyen, hogy miért utálják a NEMCIGÁNYOK A CIGÁNYOKAT:
Utállak! Ez az ÉN véleményem.
Nem a bőröd színével van a bajom. Az életeddel.
Tele vannak veled a börtönök. Ellopod, amiért megdolgoztam.
Bántasz engem, bántod a gyermekemet. A feleségemet molesztálod.
Büdös, mosdatlan vagy.
Ha visszaütök, ha véleményt mondok, meghurcolnak. Benne leszek a tévében, hogy rasszista vagyok.
Pedig nem azt utálom, aminek születtél. Azt utálom, ami lett belőled.
Ha a vonaton mellém ülsz többedmagaddal, félelem és undor fog el.
Nem tudsz emberek közt viselkedni. Ha tudnál, lenne munkád is.
A jogaiddal tisztában vagy, de a nevedet nem tudod leírni.
Folyamatosan segítő jobbot nyújtunk neked, de kihasználsz. Csak a segélyt látod.
Nem is akarsz több lenni, mint ami vagy: Cigány.
Cigányból csak akkor lesz roma, ha meg tanul EMBERKÉNT ÉLNI!!!!
Van belőled néhány, akiknek sikerült. Mert ő is akarta.
Én őket hívom romának. És elismerem őket. És szívesen dolgozom velük.
De téged megvetlek. Azt akarom, hogy elmenj!

lovely 2008.04.08. 17:35:18

A héten a kedves fajtársaid fát loptak az udvaromból.

ph · http://www.megapixel.hu 2008.04.08. 17:44:02

Műszaki boltban dolgozunk.Kissé kiábrándító,hogy a magyar romák fele 20-30 évesen "rokkant" nyugdíjas.Ennek ellenére folyamatosan próbálkoznak hitelt felvenni a 200000ft-os plazmatévére!Aztán még ők puffognak,amikor a bank kiröhögi őket!
A legmenőbb szövegük:he tesó,hogyan lehet tévét ingyen kivinni?
Fel kéne már ébredni ennek az országnak!Amíg ezeket az ingyenélőket el kell tartanunk addíg itt nem lesz előrelépés!

WhitePower 2008.04.08. 17:45:45

Mindegy ezeknek, csak dolgozni ne kelljen. A 90% segélyből él, mellette lop, csal, sikkaszt. Olyan szinten a fejünkre nőttek, hogy nagyon nehéz lesz feltartóztatni őket, mert ha véletlenül valamelyik elcsúszik a járdán jön ez a kib@szottul liberális szadesz és rasszizmust kiált.
Persze, ezek kihasználják és szabadon bűnöznek. A börtönök, meg a szülészet tele van velük, de munkahelyen ritkán látni őket. Sokan több tízmilliós autókkal közlekednek, de tanulóvezető cigányt még nem láttam.
Lehúzzák itt Rólunk kérem szépen az utolsó bőrt is...

Egy ismerősöm mesélte, hogy az alábbi kocsmai beszélgetés fültanúja volt 2 cigány között: "Minek dolgozzak, ha megélek a

szümi 2008.04.08. 17:45:57

Ugyan már, szegregáció!!!! Nevetséges....a cigányok többnyire önkirekesztő magatartást tanusítanak. Öltözködésben, kommunikációban, viselkedésben, dalokban - minden tekintetben. Többnyire törvényen kívülinek tartkák magukat és úgy is viselkednek.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.08. 17:48:18

Kedves most mi van!

Ez a bejegyzés éppen arról szól, amiről te beszélsz, és amit gondolom el is olvastál...

Törölni eszem ágában sincs.

Ennyi.

imperial 2008.04.08. 17:49:13

A "roma-büdzsét" kényszermunkatáborok létrehozására kell fordítani, ahol a lincselő, gyilkoló cigányokkkal hasznos munkát végeztetnek minimum 30-40 évig.

Akin tudja, írja már meg nekem 2008.04.08. 18:04:57

Szeretnék tisztán látni. A cigányoktól évek, mit évek, évtízedek óta azt hallom, nem segít a többségi társadalom! Eltekintve attól a ténytől, hogy a roma "választott" vezetők zöme, köztörvényes bűnöző, szeretnék egy számot itt olvasni. Mennyi pénzt jutott, mondjuk 2006-2007 években a konkrétan cigány felzárkoztatási programokra? Mennyi pénz került kifizetésre (tudom, ilyen nyilvántartás hívatalosan nincs) a cigányoknak ebben a z időszakban családi pótlékként, segélyként, rokkant nyugdíjként, és mennyi jutott, egyéb itt most nem részletezett részletezett módon?
És mennyi pénzt fizettek be a romák a társadalom biztosításnak, az Apehnek?

Joe 2008.04.08. 18:13:17

Csendőr puskatussal, meg kakastollal.. ennyi.. meg lenne oldva a cigánykérdés, cigánybűnözés, és ezzel még nagyon sok kapcsolódó dolog.. iskolai tanárverések, agresszió, falvak terrorizálása stb...

kenneth 2008.04.08. 18:13:28

tudod hogy kell a cigányokat sorbaállítani?
Egy sor cigány, egy sortűz...

xy 2008.04.08. 18:17:10

A tetvesek megint lincseltek. Ha kiirtják a fehéreket, ki fogja ezeket az élősködőket eltartani? Mert az adónk, járulékunk jó. Bár a csaló Kóka szerint kevés támogatást kapnak a cigányok. Költöztessen be a villájába néhányat, ezt üzenem a Miki Egérnek!

The Great Destroyer 2008.04.08. 18:17:42

Én csak azt nem értem, hogy mi a faszt akarnak még a "romák"... Basszus jelenleg minden megkeresett 100 forintból 45 kerül a pénztárcámba, a többi nagyrésze az ilyen ingyenélő köcsögök kocsmázásának finanszírozására megy el... Hát kapják be az összes f...szomat.

asdf 2008.04.08. 18:27:14

Kurva anyát az összes buzi éhenkórász segélyen élő tolvaj gyilkos cigánynak!!!

Pipas 2008.04.08. 18:27:22

Csak azt az egyet nem tudom megérteni miért becsüli többre a magyar állam a naplopókat és tolvajokat mint a becsületes polgárokat. Komolyan mondom elképesztő, ahogyan egy csaló tolvaj bűnöző munkakerülő több pénzből él mint egy egyetemi tanár.

Amíg ez nem változik addig nem lehet javulást várni semmiben.

kenneth 2008.04.08. 18:34:43

Néha eljátszom a gondolattal mi lenne, ha a cigányokat szimplán kiutasítanánk, kapnának egy megyényi területet az ország csücskében és létrehoznák saját kis államukat.Élhetnének ott a saját kis "kultúrájukkal" ahogy ők nevezik a bűnöző életmódjukat.Asszem éhenhalnának pár éven belül.:) Ez a népség egy rákos daganat a magyarság testén...

pityipalkó 2008.04.08. 18:37:08

egyszeűen elegem van ezekből az élősködő férgekből. elegem van abból, hogy féltenem kell a családomat tőlük, elegem van abból, hogy a többségi társadalom látja a kárát a létüknek. elegem van abból, hogy semmi, az ég világon semmi haszna nincs a társadalomnak a cigányokból.
játszunk el egy kicsit a gondolattal... valahol egy három megyényi területen alapítsuk meg cigányországot. legyenek meg a vezetőik, legyenek tisztségviselőik és mondjuk ne kelljen nulláról indulniuk, legyen működő mezőgazdaság, ipar, egészségügy az országban. legyen a feladatuk a cigányoknak ezeknek a fenntartása. bizton állíthatom, hogy nagyon rövid időn belül felélnének mindent és még a saját országukból is kivándorolnának, olyan helyekre, ahol kisebbségként segélyből élhetnének. ezek nem képesek civilizált életre. a gazdaság tönkremenne, mert nem dolgozna senki. a szociális szolgáltatások szintén leépülnének, mert tanulatlanok.
nem érdemelnek ezek semmit.
ennek egyszer rossz vége lesz...

pityipalkó 2008.04.08. 18:38:32

kenneth!
hasonló dologra gondoltunk. :)

kenneth 2008.04.08. 18:41:14

Ja palkó. ez egy élhetetlen segélyleső primitív ősközösségi szinten lévő banda, de most nem mérgelem magam tovább, nézek valami filmet..:)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.04.08. 18:57:17

Kedves VÉD!
Szívesen látnám kritikai megjegyzéseidet!
Addig is cigányügyben a magam álláspontját vallom.
sasika61mondja.blog.hu/2008/04/08/eleg_volt_10

Ui.: Akiknek különösen kifinomult orruk van a rasszizmusra, ne kattintsanak ide!

Sáfrány 2008.04.08. 19:04:01

Nagyon egyszerű és frappáns megoldás is létezik a cigánybűnözés elhárítására: minden boltos, pénztáros törekedjen arra hogy ne szolgáljon ki cigányokat, ne adjon el nekik semmit - mert nem akar olyan országban élni ahol a cigányok az adónkből élnek. Egy ilyen országos, passzív engedetlenségi mozgalom, ahol aktívan megmutatja a lakosság hogy nem kívánja a továbbiakban megosztani az életét a bűnöző életmódot folytató fehérgyűlölő, ingyenélő cigányokkal nem marad hatás nélkül. Könnyű a monitor előtt üldögélve észt osztani meg gyűlölködni, ideje végre tenni is valamit! Bojkottáld őket ahol tudod, ne üzletelj velük, ne adj el nekik és ne vásárolj tőlük. Elég volt az élősködésből, oldják meg az életüket. Nélkülünk.

Aki pedig erre azt mondja hogy ez nyíltan rasszista és uszító felhívás, az egy bűnpártoló, hazaáruló mocsok, akit elsőként fog falhoz állítani a forradalom. Azok az igazi rasszisták akik falvainkat tönkreteszik, adónkat ellopják, erőszakoskodnak. Mocskos náci cigányok, ketyeg az óra.

diogenes 2008.04.08. 19:09:03

Remélem olvassák az érdekeltek is a kommenteket.Van tanulság és levonható is.

tzukgb 2008.04.08. 19:14:55

A kedves fajtársaid minden évben megdézsmálják a telkünkön a megtermett javakat.
ne főzzem be, vagy csináljak lekvárt is belőle, hogy ingyen odadajam nektek ti férgek ti rothadás szarok

mikor lecigányozom meg még én vagyok a rasszista:
kuruc.info/r/1/23416/

csak egyszer nyerjem meg a lottót(bár lehet az sem kell már) az bizotos hogy ebben az országban egy cigány nem marad (élve)
(ha nekik szabad akkor nekem is)

kutyából soha nem lesz szalonna, akármit mondanak
utállak titeket szívemből hogy a saját hazámban félnem kell tőletek betolakodók

Pipas 2008.04.08. 19:17:52

A romapolitikát finanszírozzák a romák!

uzit 2008.04.08. 19:26:19

A romapolitikát finanszírozzák a romák!
csak enyit tennék hozzá:
Roma adóból

meg a roma segílykít is roma adóból
mert nem azért dolgozok (kb 50% os elvonás)hogy ilyen ótvarok kapják

húzzatok az országunkból vissza indiába ott szivesen látnak titeket.
500 éve próbáltok szocializálódni, úgy gondolom hogy ha eddig nem sikerül, nem 1-2 vagy 10 év alatt fog majd, úgy hogy nincs miről beszélnünk: húzzatok innét

Frank a tank 2008.04.08. 19:31:05

Egyszer szeretném azt halllani, hogy mit tesznek a cigók a beilleszkedésük érdekében, nem pedig azt, hogy mit kell tennünk, hogy segítsük őket.
Aki egy fúszálat nem tesz keresztbe azért, hogy jobbra forduljon a sorsa, az nem érdemel semmiféle segítséget, főleg nem attól aki minden nap dolgozni jár, ezért tart itt ez az ország mert az ilyen semmirekellők lébecolását finanszírozzuk.

TouchdownZolie 2008.04.08. 19:35:46

az eszem megáll! még én érezzem magam szarul, mert ezek nem bírnak magukka, és ha rájuk ront az ember,kiakad, akkor meg mocskos rasszista!hol itt az igazság!vigyázzatok cigányok, egyszer betelik a pohár az átlagembernél, és akkor lesztek kurva nagy bajban,mert akkor nem pár száz gárdista fog lemenni felvonulni, hanem több ezer feldühödött ember...és a lincselést egész jól eltanuljuk addigra tőletek!

Megfigyelő 2008.04.08. 19:35:55

Osztom UZIT véleményét és annyit tennék hozzá,hogy vigyetek magatokkal minden romajogi aktivistát!

Nzoltan 2008.04.08. 19:40:48

Mennyire jellemző, hogy ez a poszt is a pénzről szól.
Én úgy gondolom, hogy a romák felemelkedése egyértelműen az oktatás. Nem értem, hogy hol vannak a romapolitikusok és önkormányzatok, mikor propagálni kell az oktatást a cigányok között. Ugyanis semmivel nem nehezebb elmenni az iskolába megtanulni írni, olvasni mint másnak.
A finanszírozással nincs semmi probléma. Ha nem elég az a pénz a cigányságnak, ami az ország magyar felének elegendő a megélhetéshez, akkor nem újabb pénzekért kell kuncsorogni, hanem igenis szét kell nézni a saját portájukon hogy hol , milyen címen folyik el a pénz. Tudom hogy egyszerűbb sápítozni és követelőzni, de az élet mint tudjuk nem habostorta, tenni is kell a jólétért valamit.

Nzoltan 2008.04.08. 19:44:25

A rasszizmusról:
Kétoldalú dolog. A cigányok ugyanúgy leköpik a magyarokat mint a magyarok a cigányokat. Csak erről nem szoktunk beszélni.

rwb 2008.04.08. 19:50:31

napalmot ennek az aljanépségnek!!!!

gilmore 2008.04.08. 19:51:39

Mocskos férgek mindannyian! Takarodjatok! Ez a mi országunk és nincs szükségünk élősködőkre!

Pipas 2008.04.08. 19:54:45

Persze mondjuk ha az élősködőktől meg akarnánk szabadulni, akkor nem csak a cigányokat kellene elküldeni. Ezt azért érdemes nem elfelejteni...

uzit 2008.04.08. 19:57:37

A rasszizmusról:
Kétoldalú dolog.
igen én nem köptem le míg nem ő nem köpött a levesembe
egy szép kép az alján:
kuruc.info/r/35/23421/
nekem elfogyot a türelmem a szarakodásukkal, még lehet hogy talán igazuk is lenne: több száz ezer miliárdot elköltenénk rájuk 100 év alatt kiemelnénk a gyerekeket stb stb na akkor talán(értsd semmi mással nem fogalakoznának csak azzal hogy szocializálódjanak) na akkor talán (de ekkor sem hiszem hogy biztos sikerrel járnánk

a változtatás kérdése nem mástól függ elsősorban ahanem az adott egyéntől
én pl. hétfőn 4,30kor keltem hogy még az űber dugó előtt beérjek hát nem sok sajátos viselkedés kúltúrával rendelkező egyént láttam.
nem akarásnak nyögés a vége(cigányéknál asztal verés a segílykíért)

Nzoltan 2008.04.08. 19:58:00

Sajnos most üzlet az analfabéta cigányság megtartása. Mások szavazatát nem lehet 1000 forintért vagy egy kiló narancsért megvenni.

Pedig azt se tudják hogy az igen az nem és a nem az igen. Öööö vagy nem? :-)

uzit 2008.04.08. 20:10:43

pipas kikre gondolsz?
pl az éppen jelenlévő és a "rendszerváltást" követő szinte összes kormány és ellenzéki szarkavaróra
vagy azokra akik védik ezeket a mocsadékokat
a nem magyar ajkú bémunkásokra akik az adókedvezményt élvező határmeni gyárakban dolgoznak
vagy a bkv 60millás végkielégítéssel távozó igazagtó meg hasonló "úriemberek"
ja igen köszöni apám hogy a kedves fajtársaid megrongálták a vikend házunkat tavaly, feltörtétek(de még hogy hogy) és az ereszcsatornát elvittétek,
(folyamtban van a kerítés megerősítése áram belevezetése és a kamera felszerelése inkább minthogy hagyam lepusztulni)

sokkoló · http://laallii 2008.04.08. 20:11:44

Szóval, ahogy olvasom a magyar többségnek elege van a "sajátos" kultúrájú - évszázadok óta beintegrálódni képtelen - cigányokból. a legnagyobb baj hogy ezeknek is van szavazati joguk!!!! és a sok tudatlan félállatot felhasználják a politikában. Választásokat lehet nyerni a szavazatukkal. Mert sajna ma már olyan sokan vannak.
Mára odáig fajult a helyzet hogy csak egy nagyon következetes törvénymódosítással és annak a rendőrség általi betartatásával lehetne rendet rakni. Na persze ehhez olyan rendőrség is kellene aki RENDET véd. A többség érdekét. Ha meg nem megy akkor vissza őket a Dekkán-fensíkra ahonnan hozzánk csapódtak. De minek???!!!!!

petro 2008.04.08. 20:19:43

nm kellett nektek a cigány orsós, nektek gyurcsány és az szdsz kellett. hát akkor pofa súlyba és dógozzatok tovább. vagy kámpec.

Manyizga (törölt) 2008.04.08. 20:49:11

Ha nem lenne szavazati joguk, akkor elég gyorsan felkopna az álluk... :)

macati 2008.04.08. 20:56:25

Mi a fasz van! Kikerült megint a post az Index kezdőlapra? Legutóbb akkor volt ekkora fröcsögés roma ügyben a kommentelők között. A post arró szól basszátok, hogy mint minden beszedett pénz, a roma integrációra szánt is szarul lett felhasználva, vagy kézen-közön elsíbolva, ennek következménye hogy a béka segge alól a Lucifer segge alá csúsztak, onnantól meg már leszarja az ember hogy kinek a veteményesét vagy nyaralóját hordja szét.
Mindenki nézzen magába és körül: adót nem akarunk fizetni (mert a romák kapják), de ingyen egészségügy, meg kolbászból a kerítés az legyen (Audi Q7-en meg mozgássérült igazolvány, mert 15 millkó után már nem futja a parkolódíjra, stb.) - még álmodunk egy kicsit és ott fog tartani a többségi társadalom is, mint a romák (nyakunkon Argentína), aztán majd egymás nyakába borulva sírva mulatunk.

Monthy · http://forradalom.blog.hu 2008.04.08. 21:01:54

Mi történne, ha a cigányokat kereszteznék a feketékkel?: az eredmény lusta lenne lopni.

Mindenesetre szerintem segélynek nem pénzt hanem élelmiszerjegyet kéne adni:
forradalom.blog.hu/2008/03/29/dohany_es_italgyarak_elore

És az oktatást komolyabban venni.

A pozitív diszkriminációnak sincs alternatívája, csak mindezt munkaközpontúan kéne csinálni.
Amerikában bevált.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.08. 21:03:42

Oké, akkor megtöröm (bár nem erősen) az itt található összhangot. Az, hogy valaki kurvaanyázik az összes cigánynak, az ugyanazon a színvonalon van, mint a kurucon megtalálható cigányok kurvamagyarozása. Rasszizmus. Túl kéne nőni rajta. A cigány-roma megkülönböztetés, amit itt látok már haladás. Valahogy azt kéne bevinni a köztudatba, hogy attól, hogy valaki cigány még nem feltétlenül egy állat, s ilyenkor statisztikákat felhozni elég visszás dolog, mert nem hiszem, hogy eltérne a hasonló életkörülmények közt élő fehérekétől. És NEM, NE adjanak több pénzt nekik, hanem vonják el. Kényszerítsenek minden ingyenélőt arra, hogy betakarodjék dolgozni!

Kb. még ennyi a hozzáfűzni valóm: masikmagyarorszag.blog.hu/2008/04/01/szolidaritunk_wazze

bubastis 2008.04.08. 21:10:31

Kázmér, aranyat beszéltél! Így van: ne csináljatok faji kérdést belőle, mert nem a fajotokkal van bajunk, hanem azzal, hogy loptok, csaltok, verekedtek, az anyátok mindenit!

_______NY_______ 2008.04.08. 21:20:10

jó, hogy vannak cigányok, valakinél még a sutyerák magyarok különbnek érezhetik magukat

_______NY_______ 2008.04.08. 21:21:23

elnézést:
jó, hogy vannak cigányok, valakinél még a sutyerák magyarok is különbnek érezhetik magukat

Felisten 2008.04.08. 21:24:35

Jha romapolitika lof@szt... Beilleszkedes jha szinten. Beszelunk egy kisebbsegrol (egyenlore), aki nem tud beilleszkedni a tarsadalomba, MUHHAAHHHAAA, Tanulni, dolgozni, segelyt megvonni es majd be tudnak illeszkedni !

dermedwe 2008.04.08. 21:39:45

Véleményem szerint az államnak kemény kézzel kellene fellépni, hogy előrelépés legyen roma kérdésben. Amig nincsen számukra "ésszel" felfogható hatás, addig nincs igazán ösztönzés.

Amugy megjegyzem, hogy az index fóruma is nagyon fél a "hátrányos fórum" megkülönböztetéstöl, minden kicsit fajsúlyos megfogalmazást töröl. A régi index is kezd amolyan "celeb origos lenni". Ezt sajnálom.

_______NY_______ 2008.04.08. 21:41:54

Persze, ez nagy tévedés!
A magyar ugyanis alja nép.
A leghitványabb nemzet.

VV 2008.04.08. 21:46:29

Engem csupán az érdekelne, hogy mikor jön el az az idő, amikor nem kell rettegnem az utcán vagy a tömegközlekedésben, vagy akárhol az életben a cigányhordáktól. El vagyok keseredve. Nem kicsit, kibaszottul nagyon. Féltem a barátnőmet, és a leendő gyermekünket is már előre. Igen, a cigányoktól, a cigánybűnözőktől. Két napja is volt egy sztori, de nem untatnék vele senkit, mert nyilván mindenki átéli nap mint nap ugyanezt, vagy mást, mindegy. Három megtermett cigány fenyegetett meg velem együtt kb. 30 trolin utazó tisztességes embert, hogy a "a kezünket, lábunkat eltöri, és még esetleg oda is szúr, ha bemerünk szólni..." nem mintha akartunk volna. A végállomásig rajtuk kívül meg nem mert szólalni senki. Szó szerint terrorban tartanak minket. Megtehetik. Demokrácia van. El vagyok keseredve, mert nincs fény az alagút végén, sőt... egyszerűen lehetetlenné teszik az életünket azok akiket eltartunk és hagyunk szaporodni, és minél degeneráltabb fattyakat hoznak világra, annál több életjáradékkal honoráljuk őket. Demokrácia... tessék...

Felisten 2008.04.08. 21:47:37

_______NY_______ kotekszel, vagy hulye vagy ?

gesztenye 2008.04.08. 21:49:32

A romapolitika finanszírozása ma úgy működik, hogy az EU-s pályázatok jó 40-50%-át olyan befolyásos, ún. roma aktivisták, politikusok nyúlják le, akik közel vannak a tűzhöz és tudják milyen körökbe kell beférkőzni ezekért a pénzekért. Sajnos pontosan tudom miről beszélek, nem vízió...
A minisztériumokban lévő romák olyan döntéseket hoznak, amivel saját szervezeteikbe nyomják ki az állami pénzeket...annak a falusi szerencsétlennek, aki viszont tényleg rászorulna, viszont minimális összeg jut.
Hát itt van a probléma gyökere...
Ez sajnos nem romáknál is jelenség, de ne tegyünk már mindenért másokat felelőssé! Mennyi pénz kéne még?

_______NY_______ 2008.04.08. 21:57:05

A magyar alja nép.
A leghitványabb nemzet.

Ezt egy náci mondta, arra fel, hogy a magyaroknál volt a legtöbb besúgás, feljelentés.
Szomorú, de nem változtatok azóta semmit.

xterx 2008.04.08. 22:02:59

Kedves V. É. Dúvad,
nagyon megdöbbentettek engem a kommentek, amiket kaptál, sajnálom és szégyellem magam.

Felisten 2008.04.08. 22:05:11

1000 eve loptok, es ti ugattok......
Dridokkal nem vitatkozom, ez a "hitvany nemzet" tartja el a fajtad 99 % -at b+ ......
TEMA LEZARVA

Nzoltan 2008.04.08. 22:07:20

Kár lenne a bűnözést a szegénységre fogni. A legtöbb nyugdíjas rosszabbul él mint a cigányság, még sem járnak csapatostól lopni. Ami az élelmiszerjegyeket illeti, már megpróbálták pénz helyett adni, de az első adandó alkalommal eladták féláron, utána irány a kocsma. Elsőkézből tudom, a rokon szociális munkás.

Különben tényleg nem minden roma tolvaj, én is ismerek egy párat akivel kifejezetten jól kijövök. Csak hát már ott tartunk hogy annak a néhánynak be kell bizonyítania hogy nem olyan mint a többi, és ők is autálják a sulútyerák cigánytársait.

gilmore 2008.04.08. 22:24:00

NY!
Menj az anyádba te büdüs féreg!

Sáfrány 2008.04.08. 22:29:43

dz, egy cigány kizárólag onnantól lesz "roma" ha nem putricigányként viselkedik és nem büdöscigányként él. Egyelőre a roma és a cigány között csak annyi különbség van mint a szar meg a fos között.

Eleve a "roma" szó már önmagában is kirekesztő, mert cigányul annyit jelent hogy "ember" - de kizárólag cigányokra vonatkozóan jelent embert, a "gádzsó" ez esetben mint nemroma nemembert is jelent, összhangban a "kultúrájukkal".

Az összes tetves cigányfajvédő judeonáci libsi aki a "roma" szót beerőlteti a köznyelvbe rasszista és kirekesztő szóhasználatot reklámoz, és ezzel nyíltan szegregál, a cigányok alá meg adja a lovat hogy hízzon rajta a nem kicsire nőtt magyargyűlöletük.

Ha nem lenne az emberek 97%-a szellemileg megfélemlített, anyagilag megnyomorított tévéfüggő zombi, akkor a fentebb említett, tömegközlekedési járműveken utasokat terrorizáló cigánybűnözőket péppé vernék és lerúgnák a következő megállón, nagy közös egyetértésben.

Igazuk van a rasszista, magyargyűlölő cigányoknak, mindenkinek kurva nagy szája van, pláne ha a neten kell fröcsögni, de a múltkor is én voltam az egyetlen aki a villamost összefirkáló baromra rá mert mordulni, a többi kedves utas inkább nem nézett oda, mintha nem látná hogy az ő kibaszott életterüket is rongálja a kis getva.

Nem rinyálni kell, meg a saját kis macskaszaros életedet félteni, tenni kell mert ez így nem mehet tovább.

Azt lehet csak terrorizálni aki hagyja magát. Nem kell befosni attól hogy lerasszistáznak, ez a mai állapotokban már nem szitokszó, nem megbélyegzés - aki reálisan értékeli és látja azt ami folyik az bizony rasszista. Vétkesek köst bűnös aki hallgat bűnös aki rest.

Gyáva népnek nincs hazája, senki nem fogja megváltani Magyarországot a romaterrortól, igenis olyat kell tenni amiről a magyarok sosem voltak híresek - össze kell fogni a belső ellenség ellen, tönkretenni őket minden területen. Visszafizetni.

Senki nem vádolhat türelmetlenséggel, minden esélyt megkaptak. Visszaéltek vele.

Vissza kell vágni, inkább legyenek hősi sebesültek mint félelemben élő milliók.

Nzoltan 2008.04.08. 22:39:50

NY tévedsz, a magyarok sokat változtak az elmúlt száz évben. Sajnos kihalt belőlük a nemzettudat. De nehogy azt hidd hogy a romáknak valaha is volt olyanjuk. Mindig odébbáltak ha valami nem tetszett nekik, soha nem tettek az ügyük érdekében semmit. Most is ugyanolyan széthúzóak mint voltak és már a cigánybecsület sem létezik.
Lehet hogy nem tetszik a magyarok hozzáállása a dologhoz, de ez a nemzet volt aki megtűrte a sleppet maga mellett, nyugateurópában nem véletlenül nincsenek cigányok. Ott ugyanis elüldözték vagy kiírtották őket.

Nzoltan 2008.04.08. 22:46:36

Nem a magyaroknál volt a legtöbb besúgás, hanem pont a németeknél.
Kis történelem...

xterx 2008.04.08. 22:55:16

Nzoltan, természetesen vannak romák Nyugat-Európában is.
És természetesen a magyarországi romákat is gyűjtőtáborokba zárták, deportálták a 2. vhb. idején magyar csendőri-katonai-nyilas segédlettel.

norway 2008.04.08. 23:09:48

szucsteri · szelidolajfa.blog.hu/ 2008.04.08. 22:02:59

Akár össze is szarhatod magad szégyenedben, de ez van.
Idáig fajult ez a dolog.Elsöprő cigánygyűlölet a kommentekben.
A cigány vándornép, már tovább is állt volna nyugatabbra, ha nem tolnák a segélyeket a nulla munkájukért.

Nzoltan 2008.04.08. 23:10:44

Természetesen vannak, ám sokkal kevesebben. Hála a 16. és 17. századnak. Anno sehol nem szerették a nomád törzseket.

Minden országban deportálták őket, ám vége lett a háborúnak mielőtt nagyon megfogyatkoztak volna.

norway 2008.04.08. 23:15:34


"Minden országban deportálták őket, ám vége lett a háborúnak mielőtt nagyon megfogyatkoztak volna."

Sajnos....

Nzoltan 2008.04.08. 23:16:17

Csak azt nem értem, hogy miért van a cigányság kiakadva hogy megbélyegzik és tolvajnak titulálják őket? Hamar megváltozna a dolog, ha kiutálnák maguk közüla tolvajokat és csalókat, nem pedig az ombucman segge mögül kiáltanának rasszizmust! Csak ennyit kellene tenni és tanulni, hogy felvegyék őket dolgozni. Ugyanis senki nem akar olyan embert foglalkoztatni aki nem tudja eldönteni hogy az igen mikor nem és a nem mikor igen?

xterx 2008.04.08. 23:19:47

Igen, Norway, de ez az elsöprő gyűlölet nem egy normál reakció, ezt nagyon fontos lenne észrevenni. "Idáig fajult ez a dolog", igen, ez azokra is vonatkozik, akik egy konstruktívnak szánt posztot már nem is képesek átgondolni az utálattól.

xterx 2008.04.08. 23:21:05

norway 2008.04.08. 23:15:34
Amit írtam természetesen rád is vonatkozik. Sajnos.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.08. 23:35:36

Holnap majd megpróbálok reagálni a kommentekre, mert van egy-két dolog, amire érdemes.

bartokbela 2008.04.09. 11:49:26

vérszegény barátom, várjuk a reagálásodat!
alszol, vagy mi van?

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.09. 12:46:27

miért nem érti senki? gyűlöljük a cigányokat! ez van! miért? már sokan elmondták...nem nekem kell igazodni, én itthon vagyok! ja!hogy te tetvedék cigány azt mondod, hogy magyar vagy? akkor fürödj meg, menjél dolgozni, és viselkedj! ha magyar vagy, akkor te is fizess adót, mint mindenki más, és ugyanazok a szabályok vonatkozzanak rád is, mint minden magyarra...ez nem tetszik mi? akkor mégis cigány vagy nem?
az érem másik oldala, hogy magyarok közt is vannak naplopók, meg büdösek, meg ostobák, legfőképp hagyjuk, hogy a hatalom bármit megtehessen, de ez már egy másik történet!
érdekes, hogy kurva sok gazdag cigány van, miért nem tőlük kérnek, miért a magyaroktól? és miért adunk nekik? emberek miért vásárolnak az aluljáróban ezektől a férgektől? és miért nem véd meg a hatalom engem?engem, aki becsületesen dolgozom, és normálisan(próbálok) élni. miért nekem kell agyalnom, hogy hagyjam el az országot? semmit nem akarok nekik adni! semmit! jó felvetés, hogy nem szolgáljuk ki őket, de ki merné megtenni? ezek a férgek legalább összetartanak, még ha nem is tudják miért, de összegyűlnek aztán lehet imádkozni, mert senki nem fog megvédeni, sőt..de ezt mindenki tudja.....persze hiába olvassák el ezeket a kommenteket a cigányok, ha értenék, hogy miről van szó, akkor nem is lenne téma...és még valami kedves magyarok! ha nem fogunk össze, akkor megérdemeljük a sorsunkat! és kár siránkozni...

Statárium 2008.04.09. 12:49:47

A hozzászólásokat elolvasván nincs mit már hozzátenni. Ez a kis probléma nem újkeletű, a cigányoknak volt néhány évszázaduk,hogy türelmünkkel visszaéljenek. A "cigányútra szaladt" népi bölcsességre is utalhatok, nem alaptalanul. Egy szó jut már csak eszembe róluk. Felkoncolni! Néhány megérdemelt menlevél kiadása mellett. (A picsogóknak semmilyen tapasztalatuk nincsen velük szemben.)

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.04.09. 13:35:10

a cigányok miért nem gondolkoznak el azon, hogy vajon miért is utálja őket mindenki? és miért nem tesznek semmit a gyűlölet ellen? miért nem adja ki a lakását egy ilyen tetves csürhének egy liberális fasszopó, vagy valami buzi emberi jogi kisköcsög? az én jogaimat miért nem védi senki?ha lebökik a fiadat a blahán, akkor miért nem ugrik oda 20 magyar, hogy letépje kezét lábát a rohadéknak?miért nem valljuk magunkat mind romának, és akkor majd nem kell dolgozni csak felvesszük a segélyt...

RadKer 2008.04.09. 17:00:28

Vegyétek már észre, hogy teljesen kivetkőztetek az emberi mivoltotokból, és a náci állatot kihozta belőletek a gyűlölet! Ez a ti felelősségetek, hogy minősíthetetlen vérszomjas kommenteket irtok!

Sáfrány 2008.04.09. 18:24:58

RadKer, akció->reakció. Mit vársz? Szerintem kimondottan visszafogott reakciókat olvashatsz itt a cigányterror mindennapos tombolásához képest.

Beszólok 2008.04.09. 19:26:21

RadKer! Anyád nem cigány? Semmi gyűlölet, csak érdeklődöm, ha nagy hibát nem vétek.

Ku-Klux-Klan 2008.04.09. 19:33:58

RadKer! Had legyek már náci. Engem nem zavar, hogy te nem vagy az. Ez az én felelősségem. A felelősség felelősséggel is jár. Éljen az éljen, drága egy gyerekem.

xterx 2008.04.09. 20:38:14

Beszólok:
radker.blog.hu/2008/04/09/ciganygyulolet_patthelyzet_es_a_hit_lehetosege
Itt az anyám.

KKK:
Igen, már a nick is sokatmondó.
Tudod-e, milyen "felelősséget" akarsz magadra vállalni?

romaadófizető 2009.07.03. 16:12:32

Kedves örökösök.
-Amit HORTY apátok hagyott rátok nyugodtan élvezzétek,ha kevés SZÁLASI, testvéretek hagyatéka a Gárdátok,siralmas impotens népnemzeti aberáció,amiben szenvedtek.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.07.03. 16:21:36

@romaadófizető:
Ez amolyan baloghartúros komment volna.
És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted meg a bejegyzést...
süti beállítások módosítása