HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.07.04. 17:28 Vérszegény éjszakai dúvad

A rózsa neve

"Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk,
Bárhogy nevezzük, éppoly illatos."

W. Shakespeare: Rómeó és Júlia
        II. felvonás, 2. szín

Valamikor 1989. I. felében a rendőrség akkori vezetői találkoztak újonnan alakult cigány szervezetek vezetőivel, és majdhogynem ünnepélyes keretek között ígérték meg, hogy törlik a rendőrségi szótárból a cigánybűnözés fogalmát. A hivatalos szótárból tényleg eltűnt a fogalom, a nem hivatalosból nem tudom, de gyaníthatóan nem, viszont most, ha nem is a rendőrségi szókincsben, hanem a mindennapi élet fogalmai között újraéledt a használata.

Ami nem feltétlenül baj, hiszen az a jelenség, amelyet a fogalom leír, kétségkívül létezik. Éppen ezért talán mindegy is, hogy minek nevezzük, ahogy Shakespeare is megmondta már évszázadokkal ezelőtt, valaminek a tulajdonságai, jellegzetességei abszolút nem függenek az adott dolog megnevezésétől. (Egyetlen egy dolgot lehet felhozni a 'cigánybűnözés' fogalom ellen, mégpedig azt, hogy a 'cigány' kifejezés erős homogenizáló erővel rendelkezik, ergo sokak fejében minden cigányt bűnözőként jelenít meg).

Innentől kezdve pedig teljesen felesleges a svábbűnözés, de akár a magyarbűnözés fogalmakat párhuzamba állítani, esetleg ezekkel a cigánybűnözés fogalmát felcserélve irónikus szövegeket előállítani, felesleges a megélhetési bűnözés fogalmát amolyan aduászként bedobni, a jelenség létezik, tehát a "rózsa nevéről" nem érdemes vitát nyitni.

Magáról a "rózsáról" viszont annál inkább.

Mert baromi könnyű ám mindent színesfémtolvajok, fatolvajok, stb. nyakába varrni, ez a mese (mint minden mese) többszereplős ám.

De ideje feltenni néhány kérdést:

Cigánybűnöző-e az a színesfémkereskedő, aki átveszi a lopott huzalokat, ledöntött szobrokat, noha tudja jól - mert tudnia kell -, hogy azok honnan származnak, hogy az eladó ezekhez semmiképpen sem juthatott legális tevékenység során?

Cigánybűnözők-e a politikusok, akik annak ellenére nem változtatnak a színesfém kereskedelem szabályain, hogy már évek óta jelentős problémát okoznak a huzallopások?
Cigánybűnözők-e a mindenkori kormány tagjai, az államgépezetben dolgozók, akik a roma felzárkóztatásra szánt pályázati pénzek felhasználását mindenféle ellenőrzés nélkül hagyják?
Cigánybűnözők-e azoknak az alapítványoknak a vezetői, amelyek leginkább arra rendezkedtek be, hogy a lehívott állami pénzek bizonyos részét leginkább olyan célokra "költsék", amelyek még véletlenül sem szerepelnek az alapító okiratban?

Egyszóval, mint minden dolognak ennek a problémának is két oldala van. Mert bizony van egy olyan populáció is ebben az országban, amely arra rendezkedett be, hogy saját hasznára használja ki a cigánybűnözést. És őket baromira nem érdeklik, sem a tisztességesen megélni próbáló cigányok, sem senki, akit megkárosítanak.

3 komment

Címkék: politika bűnözés etnobiznisz


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr84553549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.07.22. 16:39:39

gyorsan fogják szabályozni a színesfémkereskedelmet, amikor egy iskolásokkal teli buszt belegyalul a vonat a töltésbe a hiányzó kábelek miatt. előbb nem, mert mi mindig utólag vagyunk okosak.

ironmemberneck 2008.07.22. 23:31:51

Vagy nagyon fiatal vagy, vagy rövid az eszed.

Csapott már el vonat iskolabuszt fénysorompó ellopott akkuja miatt. (Pörböly) Tucatnyi gyerek halt meg.
Változás azóta se.
süti beállítások módosítása