HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.01.23. 23:02 Vérszegény éjszakai dúvad

Vajon melyik esetet mesélnéd el egy barátodnak?

Kaptam egy irgum-burgum visszajelzést, ami arra sarkallt, hogy a gondoljam újra az elképzeléseimet ezzel a bloggal kapcsolatban. Mindezt majd közzé is fogom tenni egy bejegyzésben, de most biztos nem, mert baromi fáradt és stb. vagyok.

Viszont, ha már itt vagyok, akkor leírok két elképzelt esetet, ami után mindenki válaszoljon őszintén a címben feltett kérdésre. (Mindez tulajdonképpen a cigányság mediális megjelenítésével kapcsolatban értelmezhető).

1. eset:

Helyszín egy étterem, ahol húsz asztal van, mindegyik asztal körül öt szék. Olyan ismerőseiddel vacsorázol ott, akik az utóbbi két évet külföldön töltötték, így szinte csüngesz ajkaidon, a külvilágot teljesen kizárod. Észre sem veszed, hogy a húsz asztalból legalább tíznél egy cigány család ül. Szépen nyugodtan megvacsoráztok, két palack bor mellett kellemesen elbeszélgettek. Amikor eljön a záróra, akkor ezt a pincér udvariasan közli veletek, ti kifizetitek a számlát, tetemes borravalót hagyva ott, hiszen nagyon jól éreztétek magatokat.

2. eset:

A helyszín ugyanaz az étterem, szóval húsz asztal, asztalonként öt szék. Az asztaltársaságod szintén ugyanaz. Az eltérést az jelenti, hogy most csak egy asztalnál ül cigány család. Viszont nem tudtok nyugodtan megvacsorázni, mert a kölykök folyamatosan rohangálnak az asztalok körül, egyszer az egyik meg is löki a kezed, aminek következtében a csirkemell a tányérodról a földre kerül. De beszélgetni sem tudtok az ismerőseiddel, mert a cigány család kiabálva beszélget, és minden második mondatuk úgy hangzik, hogy a Devla tépje ki a szívedet. Amikor mindezek ellenére kinyittatok egy palack bort, mondván, hogy csak azért sem hagyjátok elrontani a mulatságotokat, akkor a cigány férfi odalép hozzátok, és megkér titeket, hogy hívjátok meg őket egy ilyen palack borra, mert nekik már nem maradt több pénzük. A pincér nem megy oda, hogy visszatessékelje a cigány férfit a saját asztalához, és mindezen felháborodva úgy döntötök, hogy inkább távoztok. A pincérnek egy fillér borravalót nem adtok, aki ennek megfelelő stílusban adja oda a visszajárót.

Nos, az egyes, vagy a kettes a válasz a címben feltett kérdésre?

11 komment

Címkék: média példabeszéd


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr20309367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nakian 2008.01.24. 08:46:11

Az irgum-burgum bejegyzés rám vonatkozik? Nem bánnám... :)
Szerintem nem a jó kérdést tetted fel. Mert mindkét történet elmesélhető. Hanem hogy melyiket hogyan mesélné el az ember.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.24. 09:11:12

Igen, rád :)

És igen, a kérdés arra vonatkozik, hogy tulajdonképpen másnap mit is mesélnél el az előző estéről.

A vacsorát a barátoddal, vagy a cigányokat, akik elrontották az estédet?

nakian 2008.01.24. 11:02:36

Na most nem állok neki kötözködni, pedig az jó kis húzd meg-ereszd meg játék... Szerintem a legfontosabb dolog, hogy szembe kell nézni az előítéleteinkkel.Hogy vvannak. Még a leintelligensebb és leelfogadóbb barátaim is mondanak ilyeneket: Én IGAZÁN nem vagyok fajgyűlölő, de azért nem költözöm be a nyolcadik kerületi dzsumbujba... És azt gondolják, hogy teljesen megalapozott az ellenérzésük, mert azért AZ már tényleg MÁS. Naszóval, még egyszer: tessék tudomásul venni, hogy előítéleteink vannak (amúgy nem csak faji-etnikai-vallási stb. kérdésekben). Mert ez az első lépés.

nakian 2008.01.24. 11:04:34

Nekem meg át kellene olvasnom a kommentet, mielőtt feltöltöm... Bocs.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.24. 11:35:49

Persze az emberek előítéletesek, ez teljesen rendben is van, mert másképp nem tudnánk feldolgozni ezt a világot (ergo előítéletesség = első látásra való kategorizáció, tehát pl. ruha, frizura, cipő alapján etnikumba, szubkultárába, dekádba, stb. sorolsz be embereket), a baj azzal van, ha ehhez a besoroláshoz valaki mániákusan ragaszkodik, illetve, ha egy-egy ilyen kategóriát valaki csupa negatív tulajdonságokkal tölt fel, és a pozitívumokra maximum mint szabályt erősítő kivétel gondol.

nakian 2008.01.24. 14:08:06

Szerintem ugyanilyen probléma, hogy nem nézünk szembe még azzal sem, hogy előítéletesek vagyunk.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.24. 20:47:17

Igen, a legtöbben így vannak vele.
Hm. Ha eléggé jártas lennék a pszichológiában, akkor belevágnék egy kategorizáció-általánosítás-előítéletek-rasszizmus témájú bejegyzésbe, csak sajnos ezen a téren elég hiányos ismeretekkel rendelkezem.

nakian 2008.01.25. 15:18:16

Már hogy miért kategorizálunk? Dobozolunk? És miért gondoljuk közben azt, hogy nem tesszük? Nézd, én eléggé tiszteletlenül le...m a dogmatikus tudományokat. Nem baj, ha feltaláljuk a spanyolviaszt. Vágjunk bele hiányos ismeretekkel, egyszerűen emberismereti alapon. Mit szólsz?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.25. 21:16:28

Hát, a közeljövőben megpróbálhatok feldobni egy vitaindítót, de nem lesz könnyű, gyúrni kell rá, az biztos.

nakian 2008.01.26. 08:02:47

Hű, ha neked gyúrnod kell erre, akkor én esélytelenül indulok... :)

dr. HáziMacska 2008.02.03. 10:59:17

En biztos hogy az elsot. Olyan ritka, hogy hirdetni kell... A masodik teljesen szokasos. Minek beszelni hetkoznapi dolgokrol?
süti beállítások módosítása