HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.03.16. 21:27 Vérszegény éjszakai dúvad

Dilemmáim

Azért van ez a nagy hallgatás, mert kétségek között vergődöm. Nem tudom, érdemes-e folytatni, érdemes-e beszélni egy olyan kultúráról, olyan szokásokról, amely - amelyek ma szinte már nem  is léteznek.

Ugyanis beszélhetnék/írhatnék én a véres lepedőről, a tisztasági képzetekről, a menstruáció és a nők megítélésének összefüggéséről, a gázsó és roma világ ellentétéről, mégis egymásrautaltságáról, de mindezek mára már egyre inkább a múlt ködébe vesző jelenségek.

A szituáció ugyanis a következő: Léteznek Magyarországon tiszta cigány települések. Ezek falvak, a városokban ez a jelenség elképzelhetetlen ugye. Mindaz, amit én tanultam, vagy tapasztaltam a roma kultúráról, szokásokról, stb., ha máshol nem is, de ezekben a falvakban megfigyelhető volt. És most a hangsúly a volt szón van. Mert ma már nem figyelhető meg. A globalizációs jelenségek a televízión keresztül ezekben a falvakban is megjelentek, azaz sokkal inkább (kis)városi - vagy akár dzsentri - életmód van kialakulóban, mintsem a szokások, hagyományok, nyelv megtartása.

De a leginkább, és sokak számára elképzelhető változás a következő: Régebben (és most nem évszázadokban, de évtizedekben kell gondolkodni) elképzelhetetlen volt, hogy egy cigány származású nő, asszony, lány nadrágot vegyen magára szoknya helyett. És most ez teljesen általános.

Szóval ezen problémázom mostanában. De majd biztos kitalálok valamit.

2 komment

Címkék: szolgálati közlemény


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr68383742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macati 2008.03.17. 14:05:20

A költői kérdésre válaszul: Érdemes! Hiszen oly kevéssé ismert az egész, hogy minden morzsa számít: az is, ami elmúlt, az is, amivé átalakult. Az is megérne egy misét, hogy a kultúra erózió miért ilyen gyors ütemű, bár a gázsó falusi kultúrában ez már a '70-es évekig lezajlott, akkor a roma világban mi volt az oka a kitartásának?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.03.17. 15:43:49

Nem volt annyira költői. :)
De ha már igen, akkor a héten valamelyik nap megpróbálok válaszolni a kérdésedre.
süti beállítások módosítása