HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.02.26. 11:53 Vérszegény éjszakai dúvad

Cél a roma honfitársaink felemelése

Mondják néha a politikusaink, de nem kell nekik hinni, mert ezt sem gondolják komolyan, viszont a honi cigány kisebbség felé elég jó üzenet - a választások előtt. És örüljünk neki, hogy nem gondolják komolyan, mert egy efféle mission impossible csak felbolydulást hozhat, eredményt nem.

Hogy miért is? Hát, tulajdonképpen a rendszerváltás miatt.

A történelem folyamán sokan megpróbálkoztak a cigányság asszimilációjával, de igazi eredményeket csak Kádárék tudtak felmutatni. Kádáréknak sikerült elérniük először a cigány gyerekek tömeges beiskoláztatását, illetve a munkaképes korúak tömeges megjelenését a hivatalos munkaerőpiacon. Ez persze nem azt jelenti, hogy a cigányok körében a teljes foglalkoztatottság lett volna a jellemző, de a cigány férfiak legalább 85-87%-a, míg a cigány nők legalább 75-78%-a rendelkezett munkahellyel.

Mivel a cigányság és az iskola kapcsolat még újkeletű volt (és ez csak lassan változik), valamint a minél magasabb iskolai végzettség elérésének még nem volt hagyománya (ez azért mára már kezd változni - saját tapasztalatok alapján: az integrációra törekvő családokon belül az iskolázottság szempontjából egyfajta generációs szakadék kezd kialakulni az újabb generációk "javára"), ezért a cigányokat jellemzően alacsony presztízsű és alacsony iskolai végzettséget igénylő, viszont erős fizikai megterhelést jelentő munkahelyeken alkalmazták. Ez konkrétan a nehézipart és a bányászatot jelenti. (Többek között ez is magyarázza a cigányság térbeli eloszlását, vagyis, hogy jellemzően az észak-magyarországi és a dél-dunántúli térségben fordulnak elő - plusz Budapesten, de Budapest egy kissé más tészta).

A rendszerváltozás után pont ezek a gazdasági ágak voltak azok, amelyeket a legdurvábban sújtottak a munkahelybezárások. A cigányok legalább kétharmada a rendszerváltozást követő években vesztette el a munkahelyét és sokan a tartós munkanélküliség lélekromboló állapotába kerültek.

Azonban ez azt is jelenti, hogy nem csak a cigányok kerültek sanyarú helyzetbe, hanem az adott régiókban lakók is. Tessék csak megszemlélni Pécs, Komló, Ózd, Miskolc, vagy Tatabánya állapotát (na, jó Tatabánya mára már élhetőbbé vált, az M1-esnek hála, ott már jelentek meg befektetők, illetve könnyebben el lehet érni mind Budapestet, mind Győrt). Munkahelyek, munkahelyteremtő beruházások alig vannak, ellenben a munkanélküliség bőven az országos átlag felett van.

Azaz amikor a hazai cigányság felemeléséről beszélnek, az hazugság, hiszen tulajdonképpen azt mondják, hogy a legrosszabb gazdasági állapotú területekről kiemelnek és felemelnek egy - bőrszín alapján kiválasztott - csoportot, míg mindenki másra magasról tesznek.

A hazai cigányságon nem úgy lehet segíteni, hogy felemeljük őket, hanem sokkal inkább úgy, hogy nem segítünk rajtuk, viszont azoknak a régióknak a gazdaságát fejlesszük, vagy megteremtjük a fejlődésének lehetőségét, amelyekben a cigányok mellett a nem cigányok is sokkal rosszabb életszínvonalat tudnak maguknak biztosítani, mint pl. Budapesten, vagy a közép-magyarországi régióban élők.

A többi aztán majd úgyis megy magától.

3 komment

Címkék: politika történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr43355011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nakian 2008.02.28. 09:22:20

Namost nem azért nem írok semmit, mert nem figyelek, hanem mert nem nagyon van mit ehhez hozzátenni. Asszem ez a legfontosabb, hogy kicsit töröljük ki a port a szemünkből.

tzzzjzgh 2008.04.08. 19:19:53

!!!!!!!!!!!!!NEM vagytok a honfitársaink!!!!! (nem is voltaok nem is vagytok és nem is lesztek)
húzzatok vissza Indiába vagy legalább is ebből az országból

faxniska 2008.04.08. 21:39:37

Egyébként sem tartom érdemesnek annak a nemistudom miknek a támogatását. De ami a mai nap történt azok után ha előttem valaki kiejti a cigány szót köpök egy jó nagyot. Számomra nem léteznek, nincsenek. Eddig jómagam nem bántottam őket, de ma ők beleléptek az életembe. Megloptak, kifosztottak!

Nekem senki ne papoljon megélhetési bűnözésről.

Szaros 82 ezer havi fizetésből próbálkozok megélni,eltartani a gyerekeimet.

Most beleronditottak a magántulajdonomba. Feltörték,kirabolták, összetörték a lakásom minden tárgyát.

És még legyek toleráns, segítsek ezeknek a mocskoknak a felemelkedésében? Legyek lojális? Legyek liberális?
Egy frászt!!!

NEKEM kisegit ezek után a felemelkedésben??????????
hmmmmmm???????????????

ELEGEM VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

süti beállítások módosítása