HTML

romablog

majd lesz

Friss topikok

  • csepűpalkó: a többség kötelessége, hogy a kisebbség emberhez méltóan éljen (2015.01.09. 10:48) Kik azok a cigányok?
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @romaadófizető: Ez amolyan baloghartúros komment volna. És olybá tűnik, hogy nem igazán értetted ... (2009.07.03. 16:21) A romapolitika sarokpontjai és finanszírozása
  • picur3ka: Hat az az eset szanalmas volt, nem tudom a reszleteit, mondjuk. A mostani azonban tragikus, minde... (2009.03.25. 13:45) A római csapás
  • Vérszegény éjszakai dúvad: Az eszem a rövid. Pörbölyt elfelejtettem. (2008.07.23. 23:30) A rózsa neve
  • nakian: Sorold levélben.... :D (2008.05.24. 20:15) Költözés(?)

Linkblog

2008.04.09. 19:24 Vérszegény éjszakai dúvad

Szájbarágás

Mivel a tegnapi bejegyzést sokan félreértelmezték (és akkor még jószándékú voltam, mert feltételeztem, hogy el is olvasták...), ezért most leírom meglehetősen leegyszerűsítve.

Egy fontos idézet rögtön a szöveg elejéről:

Romapolitikáról azonban őszinte kormányzati elkötelezettség esetében is csak fenntartásokkal beszélhetünk.
Ennek rövidebb jelentése: Ma Magyarországon tulajdonképpen nincs romapolitika.

A szöveg többi részében ennek pontosabb kifejtésére kerül sor, ti.: Ma Magyarországon a romapolitika azt jelenti, hogy pénzt pumpálunk a rendszerbe, és nem ellenőrizzük, hogy mire használják fel.

Ebbe beletartozik az esztelen segélyezés rendszere, hogy a segélyeket nem csak a rászorulók kapják, az alapítványok, a jogvédő szervezetek kontroll nélküli működése, illetve tulajdonképpen (szerintem mindenképp) ide lehet sorolni a rasszizmus-ipart is. (Ide tartozik pl. hogy én az egyetemi éveim alatt lazán hozzájuthattam volna havi kb. 20-30 ezer forinthoz - de lehet, hogy többhöz is, már nem emlékszem -, mindössze annyit kellett volna tennem, hogy cigánynak nyilvánítom magam).

A tegnapi bejegyzéshez fűződő kommentek döbbentettek rá igazából, hogy a roma/cigány kifejezés tulajdonképpen hívószó. És ez baj.

(A hívószó kifejezéssel először egy irodalmi szemináriumon találkoztam, ott abban az értelemben használtuk, hogy egy mű egy adott témáról szól, akkor lehetetlenné teszi az irodalmi mű esztétikai megítélését, a témához kapcsolódó magasztos érzelmek felülírják az esztétikai kritériumokat. Ilyen hívószó például az anya(ság), vagy a haza).

Jelen esetben a szóhoz kapcsolódó érzelmek azt gátolják meg, hogy objektív módon - vagy legalábbis a jelenleginél objektívebben - beszéljünk a témáról.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy manapság erről a témáról, avagy ezekről az emberekről csak kétféleképpen lehet megnyilvánulni.

Az egyik a rasszista diskurzus. Ez röviden összefoglalva kb. úgy néz ki, hogy alapvető mondandója a 'minden cigány dögöljön meg' kifejezés, mert tolvajok, rablók, éhenkórászok, stb.

A másik az antirasszista diskurzus. Ez általában a cigányság kulturális sajátosságaira hivatkozik, előszeretettel emlegeti a kirekesztést, a diszkriminációt, a náciveszélyt. Ennek a diskurzusnak a hívei szerintem rendszeresen kiugranak a bőrükből örömükben, ha felvonulhatnak a Magyar Gárda ellen. Ennek a hozzáállásnak az egyik legjobb képviselője például (szerintem) az Szdsz Új Generációja.

Pedig mindkét hozzáállás téves, és csak a jelenlegi helyzet konzerválására jó. (Márpedig a jelenlegi helyzet nem jó). Ahogy nem igaz az, hogy minden cigány törvényenkívüli, úgy értelemszerűen az sem igaz, hogy a magyarországi cigányság minden tagja törekszik a békés együttélésre.

A probléma tehát nem az, hogy itt a blogon tombol a rasszista diskurzus, hanem az, hogy állami szinten tombol az antirasszista diskurzus.

Ahogy említette valaki a kommentekben erős államra lenne szükség, amely hozzányúl - hozzá mer nyúlni! - a szociális ellátásokhoz. De figyelem! A szociális segélyek, stb. megnyírbálásával itt választásokat lehet veszteni. Ezért nem fognak (drasztikusan semmiképp) hozzányúlni, mert egy párt alapvető célja nem az, hogy jólétet teremtsen egy országban, hanem az, hogy megnyerje a következő választásokat. Azaz, a szociális háló ilyen mérvű csökkentése tulajdonképpen politikai öngyilkossággal ér fel.

Az esztelen segélyezéshez még egy idézet a mai Magyar Nemzetből (amely aztán valami fontos dologra fog rámutatni):

Biztosan kell változtatni a szociális kiadások szabályain is, mert nem tartható, hogy a szociális juttatásokat munkaképes emberek minden feltétel nélkül megkapják. Ez lényegében a 2002 utáni szociáldemokrata kurzus hozadéka. Ennek a tarthatatlanságát már a Gyurcsány-kormány is belátja, amikor azt mondja, a segélyek egy részének folyósítását munkavégzéshez kell kötni. Ki kell mondanunk, hogy ez a gond sok helyütt romaprobléma, és ezzel szembe kell néznünk.
Érdekes(?) módon ezt nem egy politikus mondta ki, hanem egy gazdasági szakértő. (Egyébként kíváncsi vagyok, hogy meg fogja-e kapni a rasszista jelzőt...).

(Három utólagos megjegyzés: Tudom, hogy a rasszizmus-ipar nem került kifejtésre, de akkor félreteszem még egy kicsit a Zolnay cikket, és sort kerítek a közeljövőben erre is.
A második meg személyes: Kedves bartokbela barátom. Dolgozom. Nincs időm állandóan itt lógni, és írogatni, csak azért, mert hiányolod. A harmadik is személyes: Nem tudom, hogy hány bejegyzés fog még kikerülni az Index címlapra, de a kommentekre továbbiakban már csak utólag fogok reagálni, ugyanis a zöm kb. annyit fűz hozzá egy-egy bejegyzéshez, hogy az összes cigány dögöljön meg, és én is akasszam fel magam. Ezekre nem tudok és nem is akarok reagálni, lévén, hogy nincs mit. De a kommenteket továbbra sem fogom moderálni, sem pedig regisztrációhoz kötni, aki hörögni akar, az hörögjön).

3 komment

Címkék: rasszizmus antirasszizmus rasszizmus ipar erős állam


A bejegyzés trackback címe:

https://rroma.blog.hu/api/trackback/id/tr6418803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nzoltan 2008.04.10. 20:16:48

Természetesen nincs romapolitika. De ez jó is, mert "nincsenek" romák.

Nzoltan 2008.04.10. 20:19:42

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy van kisebbség politika, törvényekkel. Hogy minek a romáknak külön "politika" azt nem tudom. Elvégre nincs szlovák, román, szerb, német politike sem, mégsem pampog senki. Ja de, Fico. De erről azért megkérdezném a helyi szlovákokat.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.11. 11:01:54

Egyfelől azt lehet mondani, hogy igazad van, másfelől viszont azt, hogy a romák megkülönböztetett figyelmet érdemelnek. A zömük tartós szegénység állapotában leledzik, és ezért még máig is folyik vita, hogy akkor most roma-, vagy szegénypolitikára lenne szükség.

Mindenesetre, akik az utóbbi mellett kardoskodnak, azokat a szegénység etnicizálásával vádolják, míg az utóbbiak az előbbieket azzal, hogy a pozitív diszkriminációval kizárják a felzárkóztatásból a nem kisebbségieket.

Az igazság, vagy a racionalitás megint valahol félúton lehet, ugyanis kb. harminc éve írta le először Oscar Lewis, hogy a tartós - akár generációkon átívelő - szegénység olyan magatartás-, és gondolkodásbeli mintákat hoz létre, amelyek meggátolják a szegénységből való kitörést (vagy ezen lehetőség felismerését), és amelyek az elsődleges szocializáció keretén belül öröklődnek.

Ennek az elméletnek egy kissé lebutított változata olvasható itt:

www.nol.hu/metazin/cikk/487908/
süti beállítások módosítása